torstai 2. tammikuuta 2014

Uusi seinä.


Pitkä(hkö)n "joulutauon" jälkeen on kiva taas iskeä blogin kimppuun.
Ihanan rauhallinen ja todella tarpeeseen tullut pitkä loma alkaa olla lopuillaan - ja tällä kertaa voi jopa puhua ihan oikeasta "lomasta". Vaikka sanotaan, ettei yrittäjällä moista luksusta ole, onnistuin lomailussa aika hyvin - pidin jopa yhden kokonaisen koneettoman viikon. Viikko ilman tietokonetta on paitsi saavutus myös väistämättömän viivyttelyä: nytkin taittoa odottaa yksi kirja ja tekemistään kaksi koulutehtävää...

Olinko muka tekemättä mitään? No en tietenkään.
Päätin toteuttaa pitkään suunnitteluasteella olleen seinäprojektin ja "päällystää" makuuhuoneen seinän laminaatilla.
Ai miksikö?
No koska huone kaipasi freesausta ja vaaleampaa ilmettä kaiken sen mäntypaneelin keskelle.
Oli tämä nyt sentään astetta järkevämpi projekti, kuin toissajouluinen pipojen liukuhihnatoteutus, eikö... (pipoista lisää klikkaamalla TÄTÄ).

Halusin siis makuuhuoneeseen yhden vaalean seinän, mutta koska koko huone on paneloitu pelkkä maalaaminen valkoiseksi ei olisi riittänyt. Tai olisi se toki tuonut vaaleutta - mutta halusin samalla rikkoa paneloitujen seinien 'tasapaksuutta'. Panelointia en tietenkään koskaan ajatellutkaan lähteä raksimaan kokonaan pois, joten kyseeseen tuli paneloinnin peittäminen, tai toisella maallikkotermillä ilmaistuna 'päällystäminen'.
Halusin jotain erilaista - tietenkin. No mitä se sitten voisi olla?
En halunnut tavallista pinkopahvi/kyproc/sisustuslevy/tms.-seinää. Boring.
En missään nimessä halunnut katto- tai seinäpaneelia, never - molemmissa viimeistely on sellainen, että paneelien väliin jää aina pieni 'koristevako'. Ei missään nimessä.
Tasaisen pinnan, kauniin viimeistelyn ja nätin kuvion saa laminaatilla - sitä siis!

Ja helppo asentaa.

Niinpä niin.
Tämän piti olla puhtaasti oma projektini (koska suutarin lapsilla ei tietenkään ole kenkiä, niin siksipä meilläkään ei juuri remontteja tehdä), jonka suit sait sukkelaan, tuosta noin vain hoitaisin pois alta ja siinäpä sitä sitten olisi uusi hieno seinä. Mutta tottakai, niinpä niin ja luonnollisesti jouduin lopuksi nöyrtymään :D ja pyytämään apua. Toisin sanoin muotoiltuna: ihanaa, että sain apua :) Onhan sitä laminaattia toki helpompi asentaa kaksistaan - varsinkin seinään.


Tällainen seinä oli alunperin:Mietin hetken parkettiakin, mutta koska kyseessä oli vain seinän 'päällystys' eikä pinnan tarvitse 'kestää aikaa' samalla tavalla kuin lattian, totesin sen turhaksi ja valitsin laminaatin. Toki aito puu on aina aitoa puuta - ja ehdottomasti kauneinta, mitä on - mutta puuta meillä nyt sattuu olemaan jo aivan riittämiin (kuten varmasti osa teistä jo on huippumodernia alppimökkityyliä :D edustavasta kodistamme huomanneet) joten senkin takia parketti olisi ollut vain hätävarjelun liioittelua.

Vaaleita puukuoseja oli laminaateissa tarjolla enemmän kuin tarpeeksi, mutten halunnut mitään liian näyttävää (samoista, jo edellämainituista syistä) - siksi valitsin melko hillityn Floorline tammi polar -laminaatin (1,98m2/pkt). Laminaattia meni tähän seinään melko tasan 5pkt.

Just Click -pontti on varmasti helppo asentaa lattiaan - ja varmasti ainakin silloin, kun lukee ensin asennusohjeet. Itse en moisiin usko enkä aikaani tuhlaa (huonoa sarkasmia), ja jätin lukematta: aloin nakuttaa laminaattia seinään horisontaalilinjassa. Ja k-a-i-k-k-i-h-a-n tietävät, että laminaatti asennetaan pitkittäin - eli ensin koko pitkä pötkö yhteen ja vasta sitten seuraava viereen... Opin tämän nyt sitten kantapään kautta - mikä ei sinänsä ole ollenkaan huono tapa oppia. Mutta voisi tietenkin olettaa, että koko ikänsä käsillä ja käsitöitä tehnyt, jonkin verran elämänkokemustakin omaava ihminen ymmärtäisi ensin tutkia, ottaa selvää, pohtia ja suunnitella. Mutta kas. Ei.

Olen taas turhan dramaattinen. Loppujen lopuksi asennus onnistui kyllä näinkin - mutta sen verran voin myöntää, että ilman apua se olisi ollut jokseenkin hankalaa. Tällä uudella, omalla Just Click -metodilla nimittäin ylempänä olevaa laminaattia piti toisen hieman kohottaa, samalla kun toinen ujutti alempana olevaa lautaa sen alle - vuoltuaan ensin kätevän Just Click -pontin pois. Tämä kätevä metodi löytyi muutaman kirosanan, "aina nää projektit menee ihan perseelleen" -kommentin ja purkutuomio seinälle -ukaasin jälkeen.

Muuten asennus onnistui kyllä hyvin.
Vain hyvin pientä haastetta työhön toi mm. se, että makuuhuoneen kattovalaisin päätti n. viikko sitten lakata toimimasta (ei liity kyseessä olevaan seinän asennusprojektiin) ja tarpeeksi kirkasta työvaloa ei tähän hätään sattunut autotallin uumenista löytymään - kun sääkin suosi käsittämättömän sateisenharmaalla pimeydellään (24h), työ saatiin loistavasti hoidettua käytännössä kokonaan ilman päivänvaloa, taskulampun varassa. Kylläpä illalla jännitti, mitä aamun "valo" tuo tullessaan.


Uusi seinä melkein valmiina:

Käsittämätöntä kyllä, seinä on - hieno. Siis tarkemmin ilmaistuna juuri sellainen, kuin ajattelinkin sen olevan. Tuo huoneeseen vaaleutta, rikkoo paneloinnin 'tylsyyden', on tarpeeksi 'erilainen'.
Hieno.
Ja kaiken lisäksi melko siedettävästi asennettu (ylläkuvatut olosuhteet huomioon ottaen).
Listoitus menikin sitten hieman rennommalla otteella: en jaksanut (kyllä, totta se on) sahata listoja jiiriin (vaikka jiirisaha onkin p-o-p), ja nakuttelin ne vain tylysti suorina toistensa jatkeeksi. Karua - mutta saa kelvata.

Tykkään. Very happy, very happy indeed.
Ja paras palaute tuli tietenkin 5-vuotiaalta, joka totesi niin viattoman ihastuneesti "vau, näyttää tosi hienolta!"


Uusi seinä - siinä se on.
Kauan paikkaa etsinyt samaisen 5-vuotiaan piirtämä taulukin löysi vihdoin seinänsä...
Taulusta lisää tästä  Tauluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti