keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Neuleiden pakastamisesta.
Ostin neuleen. En useimmiten lue vaatteissa kiinni olevia hoito-ohjelappusia kovinkaan ajatuksella, jos ollenkaan - eilen kuitenkin ohjelappua silmäillessäni jäin kiinni yhteen sanaan. ”Freezer”.
Pakko lukea tarkemmin.
”…after 24 hours in the freezer…”
Okei, sait huomioni, senkin lappu, luetaan koko homma.

Kyse oli siitä, että ohjelapun mukaan tämä uusi, vielä käyttämätön neulepaitani tulisi kastella ja pakastaa (pakastimessa!), jotta siitä irtoaisi vähemmän nukkaa - tai tarkemmin ottaen ”kuituja”. Siis sitä ärsyttävää haituvaa ja höytyvää, jota vähänkin pörröisemmästä villapaidasta lähtee ja jää ikävästi kiinni kaikkiin mahdollisiin tummiin kankaisiin - niin, että joskus tuntuu, kuin olisi kävelevä lankakerä. Todellakin, ärsyttävä ominaispiirre muuten niin ihanissa villapaidoissa - ja siihenkö on siis olemassa joku ratkaisu? Selvä. Mutta pakastimeen? Olisinko koskaan ajatellut välttäväni ”kuitujen irtoamisen” pakastamalla? En.

Luin ohjelappusen tekstin useampaan kertaan. Vaikka englannintaidot ovat vallan sujuvalla tolalla, muutama sana oli pakko varmistaa oikein sanakirjasta; etten vain ole ymmärtänyt tätä pakastamisasiaa ihan väärin. Mutta pyörittelinpä sanoja miten päin vain, paidan pakastamisesta siinä puhuttiin.

Okei, pohdin - tässä on nyt kaksi tapaa tulkita ohje.
Ensimmäinen on se, että eihän  k-u-k-a-a-n  nyt ihan oikeasti, oikeassa elämässä, ala pakastaa bränikkää neulepaitaa, se on selvä. Ja valmistaja tietää tämän. Joten jos jollekulle joskus jostain syystä tulisi mieleen valittaa valmistajalle tästä kuitujen irtoamisongelmasta, valmistaja voisi aina sanoa ”ahhah, nonniin, mutta kun sä et ole pakastanut tätä neuletta! Sä et ole nyt kuule toiminut hoito-ohjeen mukaisesti. Älä valita.”

Toinen on se, että kyseessä on piilokamera ilman kameraa.
Sellainen hassunhauska käytännön pila -tyyppinen ja jekkumainen teksti, jollaisia jotkin urbaanit ja trendikkäät vaatemerkit (jota tämä kyseisen paidan valmistaja ei tosin ole) lippulappusiinsa nykyään painattavat. Että jos joku sattuu ottamaan tekstin ihan tosissaan ja tekemään ohjeen mukaan ja vieläpä kehtaa kertoa siitä kavereille, niin ainakin kaverit saa kunnon naurut ja kuittailtavaa vuosiksi eteenpäin - ja urpon arpa voittaa vain pakastetun paidan.

En yhtään tiedä mitä tapahtui - kyseessä on varmaankin jonkinlainen
astraalikokemus - mutta yhtäkkiä huomasin seisovani neule ja suihku kädessä: ”moisten slightly”, hmmm, mitäköhän se käytännössä tarkottaa? Kastele kevyesti - mutta kuinka kevyesti? Pitääkö vain kevyesti suihkuttaa pinnasta vai pitääkö paidan kastua ihan läpi - mutta ei läpimäräksi? ”Put it in a polybag”, hmmm, pitääkö paita viikata - vai onko parempi jos sen vain survoo pussiin?

Juuri näin. Arvasittekin jo, että ihan oikeasti, kyllä, kastelin, pussitin ja pakastin tuon upouuden ylihintaisen neuleen. Sen sijaan, että olisin vain laittanut sen seuraavana päivänä päälle, kuten normaaleilla ihmisillä kai on tapana. Neule on nyt ollut pussiin käärittynä ja pakastettuna kohta 24h ja suorastaan kauhulla odotan sen esiin kaivamista ja sulattamista.
Onko se vielä ok? Onko se käyttökelpoinen? Ja ennen kaikkea, onko tällä selväjärkisyyden rajoja hipovalla toiminnalla minkäänlaista todellista vaikutusta kuitujen irtoamistiheyteen?
Olenkohan se käytännön pilan uhri - joka on vieläpä niin pihalla, että kertoo siitä, ihan-vaan-pienelle-piirille, blogissa? Mutta tällä hetkellä, jännityshien puskiessa pintaan, on oikeastaan ihan sama, epäilläänkö allekirjoittaneen ajatuksen kirkkautta vai ei - kunhan paita vain olisi kunnossa. Kunhan en olisi onnistunut pilaamaan sitä.
Kohta pakastimella käytyäni saamme vastaukset kahteen ensimmäiseen kysymykseen.

- - - - - -

No niin.
Paita on kaivettu pakastimesta, sulatettu ja melkein kuivatettu. Kokonaisvaikutelma paidasta on - ihan hyvä.
Heti pakastimesta otettuna se näytti vähän ressukalta - ryppyiseltä ja parhaat päivänsä nähneeltä - mutta kuivuttuaan ja suoristuttuaan se on jälleen kuin uusi. Joka se siis onkin. Itse asiassa.

Ensivaikutelma irtoavan höytyvän määrästä on se, ettei se ole vähentynyt.
”…you should notice less shedding.” - well, I don’t.
Kaikki mahdolliset psykologiset tulokset huomioimatta jättäen pakastinkokeilun lopputulema lienee se, että villapaitanöyhdän määrä on vakio.
 Vielä vähän nihkeä, ei paljon.


2 kommenttia:

  1. No jo on ohjeet! Mutta hei kyllä mäkin oisin kokeillut :D

    VastaaPoista
  2. :D Niin, (melkein) kaikkea pitää kokeilla ainakin kerran! Ja ajattele, jos tätä ei olis kokeillut - nyt sitä ei tietäis, ettei neuleita tarvi pakastaa :P

    VastaaPoista