lauantai 22. kesäkuuta 2013

Valintakoetehtäviä.Olen tällä hetkellä erittäin onnellinen.Syksystä lähtien seuraavat noin neljä vuotta luvassa siis jälleen - koulua! Ammatillisen osaamisen syventämistä ja paljon uutta. Elämäni toinen amk-tutkinto - graafinen suunnittelija - ja vielä tässä iässä, mitä järkee... Mutta olen aivan hurjan täpinöissäni.

Hetkellisestä päähänpistosta - ehkä pikkuhiljaa päättymässä olevasta juhannusviikonlopusta johtuen - ajattelin jakaa valintakokeessa aikaansaamiani tuotoksia. Se saattaa olla ihan hölmöä - altistaahan se minut ja henkiset tuotokseni yleiselle arvostelulle.
”Tuollaisella tuherruksella Muotsikkaan?”
Mutta toisaalta, itseäni ainakin suuresti kiinnostaa aiemmat valintakoetehtävät ja etenkin niiden toteutukset; ehkäpä joku saa näistä jotakin iloa ja hyötyä omaan pyrkimiseensä.

Tässä siis n. 7,5 tuntia elämästäni.


Tehtävät 1. & 2.
Raymond Queneaun Tyyliharjoituksia


Raymond Queneaun Exercices de style (Tyyliharjoituksia) julkaistiin ensi kerran Pariisissa 1947 ja siitä on sen jälkeen otettu lukuisia uusintapainoksia. Tyyliharjoituksia-kirja on yksi Ranskan eniten myydyimmistä ja se luokitellaankin moderneihin klassikoihin romaanisilla, saksalaisilla ja anglosaksisilla kielialueilla.
Kirjassa kerrotaan sama, lyhyt tarina 99 kertaa. Queneau oli saanut idean kirjaansa käytyään konsertissa, jossa esitettiin Bachin Die Kunst der Fuge. Siinä kappaleen jaksot olivat yhden ja saman teeman muunnelmia. Silloin hän keksi, että samalla periaatteella voi myös luoda kirjallisuutta.

Kirjan juoni:
Kertoja huomaa täysinäisessä linja-autossa nuoren omituisen näköisen miehen, joka syyttää toista matkustajaa tönimisestä, minkä jälkeen menee istumaan. Myöhemmin kertoja huomaa saman nuorukaisen toisella puolen kaupunkia ystävänsä kanssa, joka kehottaa häntä ompelemaan takkiinsa napin.

Toteutus ja tekotapa:
Tee tarinasta kaksi erillistä sarjakuvaa, molemmat A3-kokoiselle paperille haluamallasi tekniikalla niin, että ne tukevat kerronnallaan parhaalla mahdollisella tavalla Queneaun kirjoittamia tyylejä. Voit itse määritellä kuvien määrän, koon ja asettelun.

Kuvattavat tyylit:
1. Metaforisesti
”Päivän taitteen kohdalla, valkopanssarisessa kovakuoriaisessa matkaavien suolattujen sillien parveen singottuna, ylisti kynitty pitkäkaulainen kukonpoika jotain, rauhallista jotain, ja hänen vastalauseita tiukkuva kielenkäyttönsä levisi eetteriin. Sittemmin untuvikko sai jalat alleen tyhjiön houkuttamana.
Alastomassa kaupunkierämaassa kohtasin hänet uudelleen samana päivänä, tyhjentämässä nöyryytyksen maljaa mitättömän napin vuoksi.”

Raymond Queneauta metaforisesti...2. Preesens
”Keskipäivän aikaan kähertyy helle bussimatkustajien jalkojen ympärille. Jos pitkän kaulan päälle sijoitettu ja mauttomalla hatulla koristeltu taulapää herpaantuu, syntyy heti riita. Hälvetäkseen kuitenkin hyvin pian liian paksuun ilmapiiriin jotta pystyisi välittämään korkeimman tason solvauksia suusta korvaan asti. Menkäämme siis linja-auton sisälle istumaan, siellä on vilpoista.
Asemilla, joiden edessä on pari aukeaa paikkaa, saattaa myöhemmin ilmetä vaatekeskusteluja yhdestä sun toisesta napista, joita hiestä liukkaat sormet itsevarmasti käsittelevät."

...ja preesensissä.
Tehtävä 3.
Aikakauslehden aukeaman kuvittaminen ja taittaminen

1. Lue liitteenä oleva teksti. Suunnittele ja toteuta tekstin sisältöä tukeva kuvitus niin, että se soveltuu osaksi tehtävän aikakauslehden aukeamaa.
2. Tekstaa otsikko ”Rajojen ylittämisestä rajojen tuntemiseen” haluamallasi tyylillä, kuitenkin niin, että se sopii taiton yleisilmeeseen. Voit käyttää otsikossa värejä ja jakaa tekstin yhdelle tai useammalle riville.
3. Sommittele jaettuun taittopohjaan (A3-arkki) annettu teksti, tekstaamasi otsikko ja tekemäsi kuvitus luettavaksi ja mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi.

Tekotapa:
Kuvituksen osalta vapaa; piirrä, maalaa, tee kollaasi, jne.
Tee taitto. Leikkaa saksilla tai veitsellä otsikko, teksti ja kuvat ja liimaa ne taittopohjalle.
(Liitteenä ollut teksti käsitteli joogaa; kuinka joogaamisesta on tullut monelle ’asentojen suorittamista’ rentoutumisen sijaan).
 
Kuvituspiirroksissa hain jooga-asentoja.


Tehtävä 4.
Kosmos-logo

Kosmos-moottoripyörä
Kosmos-pesujauhe
Kosmos-suklaa

Tee kolme Kosmos-logoa. Voit vapaasti päättää logon kirjaimien värin, tyylin, koon, muodon, suhteet ja lihavuuden, kunhan Kosmos-sana kuvastaa tuotetta mahdollisimman hyvin.

Tekotapa:
Yhdelle A3-kokoiselle paperille, vapaa toteutus.
Ajattelin ensin kirjoitella syvempääkin analyysiä ylläolevista, mutta antaa olla - jokainen voi halutessaan tehdä sen itse. Valintakoetilannetta ja sen tunnelmia taas en osaa kirjoittaen kuvailla: sitä tunnetta, kun työkaluina on vain kasa kyniä ja omat ajatukset (joita tosin sillä hetkellä ei tuntunut olevan lainkaan). Sitä paniikkia, kuvainnollista tuskanhikeä ja kellon kanssa kilpajuoksua. Sitä kädettömyyden tunnetta ilman tuttua ja turvallista konetta, jolla pyöritellä tekstejä, fontteja, kuvia. Sitä ketutusta, kun yllättäen ne ensisilmäyksellä omimmilta tuntuneet tehtävät osoittautuivatkin kaikkein hankalimmiksi ja aikaavievimmiksi. Niitä päässä vilisseitä ajatuksia, turhiakin: ”Mitä, miksi toi yksi pakkaa jo kamojaan - onko se muka noin hyvä, vai luovuttiko se?”

Koska joku kuitenkin ajattelee, miksi ihmeessä tyyppi kuvailee omia valintakoetehtäviään, vastaus on: halusin jälkeenpäin jotain osviittaa siitä, mitä olin tehnyt. Päivä meni hirveässä pöhinässä; kiireessä ja jännityksessä piirsin vähän kuin sumussa - halusin jälkeenpäin nähdä, mitä siitä pöhinästä oikein syntyi. Katsoa, selviydyinkö. Arvioida oman suoritukseni. Yleensäkin muistaa, mitä tuli tehtyä. Kaikesta en tietenkään saanut kuvaa, joten osassa tehtäviä kokonaisuus jää ehkä hahmottamatta.
Niin, ja se puhelin oli aivan luvallisesti käytössä.


PS. Ideoita saat pölliä niin paljon kuin haluat, ylläolevia kuvia et.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti