perjantai 5. huhtikuuta 2013

"Hopeakoruni tekevät tummia jälkiä ihoon!"



No eivät varmasti tee, sanoin, kun kuulin tämän kommentin jokin aika sitten. Jalometallit eivät koskaan värjää ihoa, koskaan! Käytössä hopeakorut tummuvat, mutta eivät värjää ihoa; rihkamakorut taas värävät ihon, mutta eivät välttämättä itse tummu.

Näin selitin aivan tuohduksissani. Onneksi en sentään alkanut epäillä keskustelukumppanini hopeakorujen valmistajaa, ennen kuin tajusin - onhan aivan mahdollista, että hopeakoruja käytettäessä ihoon tulee tummia jälkiä. Mutta tummumat eivät varsinaisesti johdu hopeasta, vaan hopean ja jonkin muun - aineen tai olosuhteiden - yhteisvaikutuksesta. Hopea materiaalina ei siis itsessään tee tummumia ihoon, mutta on joitain syitä, miksi näin saattaa kuitenkin käy - tässä postauksessa lyhyesti muutamia esimerkkejä.

Jokaisella meillä ihon pH ja ihon rauhasten erityksen” (mm. hien ja talin) koostumus on erilainen: joillakin nämä henkilökohtaiset ominaisuudet saattavat aiheuttaa hopeakorun nopeampaa tummentumista ja tummia jälkiä ihoon. Pääosin nämä ovat ominaisuuksia, joihin emme voi itse vaikuttaa, mutta myös jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa muutoksia ihon pH:n ja ihon rauhasten eritykseen. Lääkkeidenkin vaikutukset ovat henkilökohtaisia, eikä esim. sama lääke aiheuta samanlaisia reaktioita kaikille käyttäjille.

Paitsi ihon oma eritys, myös erilaiset ilman epäpuhtaudet, kosmetiikka ja muut aineet iholla saattavat saada aikaan värjäytymiä. Myös runsas ja pitkäkestoinen hikoilu voi saada hopeakorujen alle aikaan tummentumia: näin voi käy esim. hikoillessasi viikon etelänlomalla tai juostessasi maratonia :-) Kesän kuumuudessa hikoilun lisäksi voi tummentumien aiheuttajaksi paljastua merivesi (lähinnä veden suolaisuus) - vaikket meressä uisikaan, on meri-ilmasto silti suolaista. Vaikka normaalisti korusi ei koskaan värjäisi, niin joissain - usein väliaikaisissa - olosuhteissa niin saattaa siis kuitenkin käydä.

Henkilöillä, jotka ovat työssään paljon rahan kanssa tekemisissä (esim. kaupan kassat), käsiin jää varsinkin kolikoista paljon likaa ja metallipölyä, joka kerääntyy korujen alle - tämä näyttää epäilyttävästi siltä, että korusi olisivat värjänneet. Olen itsekin joskus törmännyt tähän ilmiöön - ja tuolloin hetken jo mietin, onko vihkisormukseni sittenkin pääsiäismunasta... :-) Myös erilaisten metallikorujen käyttäminen yhtä aikaa saattaa aikaansaada hienon hienoa metallipölyä”: jos eri metalliseokset hinkkaavat kaulassa tai sormessa toisiaan, niistä ajan mittaan kertyvä lika jää tummaksi jäljeksi korujen alle. Molemmissa tapauksissa siis ”tummumat ovatkin likaa.

Syitä ”hopeakorujen aiheuttamiin tummentumiin” siis on: älä pelästy, jos yhtäkkiä hopeakorusi näyttääkin jättäneen ihoosi jäljen. Jos korusi on suomalainen ja siitä löytyy asianmukaiset pitoisuusleimat, korusi on aito hopeakoru!

Kaikki yllämainitut olosuhteet ovat usein syynä myös hopeakorun tavallista nopeampaan tummumiseen. Kaikkihan muistamme, että hopea tummuu AINA - se on hopean ominaisuus, jota ei voi millään poistaa, eikä se liity millään tavalla hopean pitoisuuksiin: tummumiseen kuluva aika riippuu olosuhteista. Yleensä hopeakorut tummuvat käytössä silminnähtävästi vasta useiden käyttökertojen jälkeen, mutta joillakin oman ihon pH aiheuttaa tummumisen huomattavasti nopeammin. Muutamalla tutullani hopeakorut tummuvat aivan tummiksi jo parin käytön jälkeen ja esimerkiksi siskollani korut tummuvat käytössä huomattavasti nopeammin kuin itselläni. Korujen ”tummumisnopeus” on siis henkilökohtaista, eikä tummumisen estämiseen ole mitään poppaskonstia - mutta, kuten jo mainitsin, myös yllä luetellut olosuhteet saattavat väliaikaisesti nopeuttaa hopeakorujen tummumista.

Jos satut kuulumaan siihen ihmisryhmään, jolla hopeakorut tummuvat käytössä todella nopeasti, voi korujen huuhtelemisesta aina käytön jälkeen olla apua. Moni epäilee kun sanon, että korujen huuhtelu todella auttaa - jos et usko, kokeile! Se vie aikaa vain muutamia kymmeniä sekunteja ja vähän vaivaa, mutta huuhtelun jälkeen korusi on hieman kiiltävämpi - sitä ei toki tietenkään ole ”kiillotettu”, mutta se on puhdas! Ja kyllä, ihon epäpuhtaudet näkyvät korussassi, vaikket niitä paljain silmin erotakaan. Ja koska koruun jääneet ihon epäpuhtaudet on pesty pois, se tummuu myös laatikossa hitaammin.
Tee siis näin: k
un otat korun pois, vie se hanan alle ja huuhtele juoksevan veden alla - voit sormilla kevyesti ”hieroa” sitä, jotta epäpuhtauden irtoavat helpommin. Useista täysin vastakkaisista suosituksista huolimatta käytän itse välillä huuhtelussa Fairyä tai aivan tavallista nestesaippuaa; lisään pienen pisaran saippuaa sormiin ja hieron korua saippualla todella kevyesti - näin myös rasvan saa pois korun pinnasta. Koska hyvinkin voimallista vastustusta esim. Fairyn käyttöön korujen puhdistuksessa ilmenee, en missään nimessä suosittele sen käyttöä - mutta halusin kertoa, miten itse toimin… Tähän ”huuhtelusessioon” menee siis aikaa alle puoli minuuttia, mutta se pidentää hopeakorujen kiillotusväliä huomattavasti! Huuhtelua suosittelen aivan kaikille, mutta erityisesti siis nopeaa tummumista harmittelevien kannattaa kokeilla. Ja muistahan, että huuhtelu tehdään siis vain ho-pe-a-ko-ruil-le: hanan alle ei viedä nahkanauhoja tai puuhelmiä eikä aitoja helmiä ryhdytä pesemään Fairyllä…!! :-)

Jos todella rakastat hopeakorujasi, haluat niitä yttää nopeasta tummumisesta huolimatta ja olet valmis näkemään paljon vaivaa, voit luonnollisesti kiillottaa hopeakorusi aina muutaman käyttökerran jälkeen. Tämä on hieman työläämpää, mutta… Usein tapahtuvaan kiillotukseen käytetään ehdottomasti kiillotusliinaa, ei rumpukiillotusta tai muuta liian kuluttavaa. Kiillotukseen saat lisää vinkkejä mm. verkkokauppani Tietoa koruista -sivulta. Hopeakorut on myös mahdollista pintakäsitellä - mm. kultaus tai rodinointi - mutta tämä vaihtoehto a) ei ole ”lopullinen”: esim. kultaus kuluu käytössä ajan mittaan pois, b) maksaa: design-hopeakoru ja sen kultaus aina uudelleen maksaa todennäköisesti yhtä paljon kuin aito kultakoru ja c) vaikuttaa korun ulkonäköön: jos et pidä kultaisista koruista, miksi kultaisit hopeakorusi? Pintakäsittely ei siis mielestäni ole hopean nopeaan tummumiseen mikään ”ratkaisu. Myöskään esim. kehottaminen siirtymään valkokultaisiin koruihin ei liene asiallista: hintaero hopeakoruihin nähden on huomattava ja tyylimaailma on aivan erilainen. Mutta jos mikään niistä yllämainituista syistä joihin voit itse vaikuttaa ei päde tilanteeseesi, etkä halua käyttää tummuvia koruja - noh, silloin ainoa vaihtoehto on siirtyä hopeasta muihin metalleihin. Karua.

Tässä koruasiat tällä kertaa - toivottavasti joku tummentumien kanssa pähkäilevä sai edes hieman apua tästä kirjoituksesta…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti